2011/01/09

Jouluaatto -pöytä on katettu

Mahduimme kuin mahduimmekin kaikki.
Ihanat amaryllikset ovat edelleen täydessä
kukassa.

Tänä jouluna meillä oli joulunvietossa ennätyssuuri porukka. Sekä mieheni, että minun perhettä oli läsnä; aikuisia kymmenen ja lapsia viisi. No illallista varten oli sitten kunnostettu ylimääräinen pöytä ja ommeltu terassin tuoleihin valkoisia huppuja, että saatiin juhlava ja siisti kattaus koko porukalle.


Joulukattausta kaunistivat hopeoidut lautasliina-
renkaat.

Osa jouluvieraista saapui jo lounasaikaa joulupuurolle. Sain muuten itse mantelin tänä jouluna. En muistakaan milloin se olisi tapahtunut viimeksi. Puuron jälkeen lapset katsoivat joulun ohjelmia televisiosta ja lämmitimme joulusaunan. Sain itse saunaseurakseni nelikuisen veljenpoikani, joka katseli tarkkaavaisena kiukaan luukusta näkyvää tulen loimotusta ja kuunteli hiiskumatta kiukaan sihinää. Oi mikä pikkuinen aarre!

Jouluateria oli valmiina puoli viiden aikoihin. Pöydän katoin kokovalkoisella, hopean ripauksin. Olen vuosia sitten kerännyt kirppiksiltä sarjan hopeoituja lautasliinarenkaita ja ihanaa oli huomata, että niitä oli tarpeeksi, vaikka ruokailijoita olikin suuri joukko.Vain Amaryllikset ja kynttilät somistivat kattausta ja ruoat oli katettu erikseen noutopöytään, joten mahduimme moitteettomasti kaikki "suuren" pöytämme ääreen. Noutopöytä jäi kuvaamatta, voi harmi sentään, mutta jälkiruoat on ikuistettu. Kirjoitan niiden resertit kaikille hyödynnettäväksi, kunhan saan ne. Suurin osa herkuista oli nimittäin kälyni tekemiä. Juustot ja keksit, itsetehdyt tryffelit, suklaat ja piparkakut, Glögi-juustokakku, piparijäädyke ja konjakkimarinoidut uunipäärynät vaniljakastikkeella pitivät huolen siitä, ettei kukaan jäänyt nälkäiseksi. Joulutorttuja ei enää kaivattu, olihan niillä jo lämmitelty pitkin joulukuuta.
Uunipäärynöiden resepti on omasta päästä, tai todennäköisesti joskus jostain luettu ja matkalla muokkaantunut omanlaiseksi.

Konjakki marinoidut rusinat uunipäärynäpedillä

4 päärynää
n.0,5 dl konjakkia
n. 1 dl rusinoita
kanelia
fariinisokeria
voita vuoan voiteluun

Tarjoiluun: Vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä.

Laita rusinat marinoitumaan konjakkiin n. 1h ennen jälkiruoan valmistamista. Kuori ja halkaise päärynät. Poista siemenkodat. Voitele uunivuoka. Asettele päärynänpuolikkaat uunivuokaan. Ripottele päälle kanelia ja fariinisokeria. Kipottele vuokaan tasaisesti marinoituneet rusinat ja valuta  päärynöiden päälle myös loppu konjakki. Paista n.200 asteisessa uunissa n. 1h. Voit laittaa uunivuoan kanneksi folion, mikäli päärynät näyttävät kuivuvat. Tarjoile lämpimät päärynät vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti