2011/11/21

Neulottuja joulupalloja

Tämänjouluisissa joululehdissä on vilahdellut useampaan otteeseen erilaisia neulottuja joulupalloja. Kun Talven juhlat 2011 lehdessä oli ohje, päätin niitä itsekin kokeilla.

Ohje oli varsin ylimalkainen, kutakuinkin näin: 
Luo 4x3 silmukkaa sukkapuikoille. Lisää silmukoita joka toisella kierroksella niin, että ensimmäisellä kerralla lisäät 1 silmukan/puikko ja seuraavilla 2 silmukkaa/puikko, kunnes silmukoita on yhteensä 64. Sen jälkeen neulo 12 kerrosta lisäämättä silmukoita, minkä jälkeen kavennat pois silmukoita samoin kun olet lisännyt, eli ensin 2 silmukkaa/puikko ja viimeisellä kerralla 1 silmukka/puikko. Päättele loput silmukat. Täytä pallo, ja ompele alussa syntynyt reikä umpeen.

No näillä sitten lähdettiin liikkeelle. Lankana Novitan perustutut 7 veljestä ja Nalle. Puikot 3 mm.  Kokeilin silmukoiden lisäämistä joka puikon alussa ja lopussa, ja yhdessä pallossa puikon alussa ja keskellä, mutta yhtälailla "pyöreitä" palloista tuli molemmilla tapaa. 7 Veljestä langasta sain aikaan kuusenpalloksi aivan liian suuren pallon. Muokkasin ohjetta niin, että lopetin lisäykset 48 silmukkaan, ja pallosta tuli paremman kokoinen. Harmaa pallo on neulottu Nallelangasta ja se on kutakuinkin saman kokoinen kuin 48 silmukalla tehty seiskaveikka -pallo. Parasta olisi kuitenkin ollut neuloa vielä hieman ohuemmasta langasta.

Tarkat työohjeet löytyvät norjalaisten suunnittelijoiden Arnen ja Carlosin kirjasta Joulupallot (Nemo). Kirjassa on palloihin myös 55 erilaista kuviomallia, joukossa huisin hienoja, mutta minun pallojeni mallit ovat omasta päästä. Kirjan mallit ovat kaikki tuolle 64 silmukan pallolle, joten täytynee hankkia ohuempaa lankaa, jotta pääsee kunnolla kokeilemaan. Aika monta erilaista palloa on kuvattu tuossa mainitsemassani lehdessä Talven juhlat 2011, joten kuvien perusteella siitäkin saisi jo aikamoisen pallokatraan neulottua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti