2011/10/27

Neulottu sydän

Niin kuin epäilinkin tuli uudesta ruotsinkielisestä joululehdestä (101 Idèer 4/2011) heti kokeiltua yhtä ideaa.  Tässä siis Neulottu sydän, jonka voi ripustaa vaikka oveen tai käyttää sitä joulukalenterina. Lehdessä sydän oli laitettu postilaatikolle "Hyvää joulua, postinkantaja!" -viestin kera. Tämä on siis tehty kuvan perusteella. Yritin tavata ohjetta, mutten ihan ymmärtänyt kokonaan niin piti soveltaa. Lankakin on eri, ja lehden versio oli käytetty pesukoneessa huopumassa, joten lopullinen pintakin on erilainen. Itse käytin Novitan 7 veljestä -lankaa ja neuloin sukkapuikoilla kokoa 3 1/2. Itse neulon usein omasta päästä, soveltaen ja vähän sinnepäin -mentaliteetillä. Seuraava ohjekin on kirjattu samassa hengessä. Alkeperäisen ohjeen voi siis lukea 101 Ideer 4/2011 -lehdestä.

Kuvan sydän on yksinkertaisesti neulottu näin:
1. Luo puikolle 3 silmukkaa.
2. Neulo sileää neuletta (oikealla oikein ja nurjalla nurin) niin, että aina oikealla kierroksella lisäät 1 silmukan sekä alussa että lopussa kunnes silmukoita on 38.
3. "Mylpyrät"
Tee sopiviin kohtiin "mylpyröitä" niin, että neulot yhdestä silmukasta 5 (vuorotellen silmukan lenkin etu ja taka-osasta ennen kuin pudotat silmukan puikolta.) Neulo syntynyttä viittä silmukkaa edes takaisin kolme kierrosta, kunnes oikealla puolella ollessasi neulot kaikki viisi oikein yhteen. On syntynyt "mylpyrä". Jatka kerrosta normaalisti seuraavaan "mylpyrään" asti. Itse tein "mylpyröitä" (noin) neljän kerroksen välein limittäin koko työn aikana  1-2-3-4-5-6-5-4 kpl.
4. Kun silmukoita on puikolla 38 neulo 12 kerrosta ilman lisäyksiä ja kavenna sen jälkeen aina oikean puolen kerroksilla alussa ja lopussa neulomalla kaksi silmukkaa oikein yhteen, kunnes silmukoita on jäljellä 30.
5. Neulo 30:llä silmukalla neljä kerrosta sileää neuletta.
6. Päättele työ.
7. Neulo takakappale samoin, mutta ilman "mylpyröitä".
8.Neulo ripa kahdeksalla silmukalla sileää neuletta kunnes se on sopivan pituinen ripustamista varten.
9. Ompele osat nurjalta yhteen.
10. Ompele sisälle vuoren tavoin pieni pussukka esim. flanellista. Täytä neuleen ja vuoren väliin jäävä tila vanulla.
11. Täytä makeisilla ja pikkulahjoilla, ja ripusta ilahduttamaan joulunodottajia!

Neulotun sydämen kavereina, on muita askartelemiani sydämiä aikaisemmilta jouluilta. Keskikokoinen ommeltu oli pakettikoristeena muistaakseni 2009 ja pienen olen huovuttanut piparkakkumuottia apuna käyttäen viime jouluna. Kaikki on kiinnitetty yksinkertaiseen " kuusenhavuovikoristeeseen, jonka vielä viimeistelen ja kuvaan omaksi jutukseen myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti