2011/12/04

Joulukuun 4 päivä "Tärkätyt lumihiutaleet"

Ohjeen lumihiutale joulukimpussa.
Olen monena vuonna virkannut ja tärkännyt lumihiutaleita. Monta kymmentä on menny lahjoina ystäville, joulukuusiin, ikkunakoristeiksi, joulukukkia somistamaan. Kahtena edellisenä jouluna lumi on innoittanut niiden tekemiseen.Sitä kun on täällä Etelä-Suomessakin riittänyt, mutta tänä vuonna on toisinpäin.
Lumenpuute, siitä se ajatus sitten lähti. Ensin ajattelin, että näitä voisi vaikka myydä, mutta taidankin tehdä niistä lumisateen aidon tilalle. Niitä kun on nyt joka lähtöön tarpeeksi. Joka vuosi ohjeet vähän vaihtelee. Aikoinaan katsoin muutaman valmiin ohjeen, joiden mukaan tein mallit, mutta tänä jouluna on tullut virkattua ihan omasta päästä. Tässä yksi helppo ohje "maallikon" kirjoittamana. (En siis ole aiemmin laatinut virkkausohjeita, joten "ammattikieli" ei ehkä luonnistu:


Virkattu lumihiutale (lue jokaisen kierroksen ohje kokonaan, ennen virkkaamista):

Kierros 1.Virkkaa viisi ketjusilmukkaa ja sulje piilosilmukalla renkaaksi.
Kierros 2. Virkkaa renkaaseen kymmenen pylvästä. Sulje kierros piilosilmukalla.
Kierros 3. Virkkaa jokaiseen edellisen kierroksen pylvääseen pylväs ja pylväiden väliin aina 2 ketjusilmukkaa. Sulje  kierros piilosilmukalla.
Kierros 4. Virkkaa viisi ketjusilmukkaa. Kiinnitä kiinteällä silmukalla lenkiksi edellisen kierroksen pylvään kohdalle. Toista kymmenen kertaa.
Kierros 5 (= viimeinen kierros). Siirry piilosilmukoilla edellisen kierroksen ensimmäisen lenkin "huipulle", ts. kolmanteen silmukkaan. Virkkaa kaksi ketjusilmukkaa. Virkkaa kolme ketjusilmukkaa, jotka suljet kiinteällä silmukalla "lenkiksi" (kursiivilla kirjoitetuista) ensimmäiseen ketjusilmukkaan. Syntyy nirkko, terävä kärki sakaralle. Virkkaa kaksi ketjusilmukkaa ja kiinnitä kiintelällä silmukalla edellisen kierroksen seuraavan lenkin "huipulle". Syntyy matala sakara tähteen. Virkkaa neljä ketjusilmukkaa. Virkkaa kolme neljän ketjusilmukan lenkkiä jotka kaikki suljetaan samaan ketjusilmukkaan, (kursiivilla kirjoitettujen päähän). Virkkaa neljä ketjusilmukkaa ja kiinnitä kiinteällä silmukalla edellisen kierroksen seuraavan lenkin huipulle. Syntyy korkea sakara tähteen. Vuorottele korkeita ja matalia sakaroita niin, että molempia syntyy viisi kappaletta. Sulje kierros kiinteällä silmukalla. Päättele. (itse olen ollut laiska päättelemään, koska tärkki "liimaa" langan niin, ettei se purkaannu. Olen vain leikannut langanpäät pois vasta tärkkäyksen jälkeen. Lumihiutale on valmis.

Lumihiutaleet vastatärkättyina kuivumassa.
Sokeritärkki: (Tällä tärkillä tulee jämäköitä, muttei kivikovia lumihiutaleita.)
1osa hienoa sokeria
3osaa vettä

1.Kuumenna, mutta älä kiehuta. Sokeri liukenee veteen.

2. Kastele lumihiutaleet tärkissä ja aseta kuivumaan haluttuun muotoon. (Itse olen pingottanut hiutaleet nuppineuloilla vaahtomuovisen jumppa-alustan päälle. Alusta on tosin askartelua varten uhrattu, se on nimittäin aika tahmea, tosin pestävissä suht puhtaaksi)
3. Anna kuivua kunnes täysin kuivia n. 2vrk. (Riippuu lämpötilasta)

Huom. Voit halutessasi lisätä tuoksun, (esim. vaniljasokeria, piparminttu-uutetta...) tärkin sekaan. Lahja saajalle ihana yllätys, vaikka tuoksu laimeneekin ajan saatossa.

Lumihiutaleet ovat kaikki yksilöitä, joten ole rohkeati luova ja kokeile erilaisia. Jos yhtään pysyy virkkuukoukku kädessä, on näitä ohjeita helppo keksiä itse.

2 kommenttia: